Aangezien de lente nog steeds door koning winter wordt ongedrukt en de temperaturen amper boven het vriespunt komen is een ovenschotel zoals “lasagne” de manier om warm te krijgen!
Lasagne klaarmaken gaat niet op 1-2-3, het vraagt best wel wat van je tijd. Maar eenmaal klaargemaakt kan je het zonder probleem opnieuw opwarmen, zodat je op een later moment nog kan genieten van een heerlijke portie zuiderse warmte.
Ingrediënten (4 porties)
- 6 lasagne vellen (vers, zelfgemaakt of gedroogd)
- 1 broccoli
- 1 paprika
- 2 wortelen
- 1 pakje rul gehakt (Alpro Soja, …)
- 1 blik tomaten blokjes of 5 verse romatomaten
- 100gr geraspte kaas
- 25gr bloem
- 25gr boter (Alpro Soja bakken en braden)
- 200ml soja room of ongezoete soja melk.
- basilicum en olijfolie
- zout en peper
Bereiding
Tomatensaus
- Snij de verse tomaten in stukjes.
- Verwarm een pan en giet er wat olijfolie in.
- Zodra de pan warm is kan je de tomaten en basilicum er in doen.
- Probeer zodra de tomaten warm worden om deze zoveel mogelijk te pletten met een houten lepel.
- Als de tomaten wat uit elkaar vallen kan je alles door een zeef duwen. Gebruik hier een soeplepel om zoveel mogelijk tomaat door de zeef te halen.
- De gezeefde tomatensaus zet je nu terug op het vuur en laat je kort koken om het dan nog een 5 minuten op een laag vuurtje te laten verder sudderen.
Bechamelsaus
- Smelt de boter in een sauspan en roer vervolgens de bloem er door, laat de bloem niet bruin worden.
- Roer er, op laag tot matig vuur, beetje bij beetje sojaroom door.
- Laat de saus liever iets te dik je kan ze altijd nog met een beetje soja room aanlengen.
- Op het einde goed kruiden met peper, zout en nootmuskaat en proeven natuurlijk!
Voorbereiding
- Snij de broccoli in kleine roosjes, rasp te wortelen en snij de paprika in kleine stukjes.
- Blancheer de broccoli 2-3 minuten in kokend water.
- Kook vervolgens de lasagne vellen een paar minuten naargelang het verse of gedroogde vellen zijn. In principe hoeft dit niet maar ervaring leert mij dat je zo geen harde ongekookte vellen in hebt in die lekker lasagne.
- Bak het rul gehakt in een beetje olie tot het gaar is.
Afwerking
Al je ingrediënten zijn nu klaar, het nu tijd om laag voor laag de lasagne op te bouwen.
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Start met een dun laagje bechamelsaus in de ovenschotel en leg hier vervolgens een laag lasagnevellen op. Laat ze een beetje overlappen zodat de lagen niet te veel in mekaar gaan vloeien.
- Vervolgens schep je een laag tomatensaus en vervolgens gehakt op de lasagnevellen.
- Hierop leg terug een laagje lasagnevellen en zo ga je door tot alles op is. Probeer om als laatste laag tomatensaus te hebben. Meestal heb ik 2 tot drie lagen lasagnevellen.
- Als laatste doe bedek je alles met de bechamelsaus en kan je voor een krokant korstje alles afwerken met geraspte kaas.
- Bak de lasagne 20min in de oven van 180°C.
Smakelijk!