Cake op een stokje? Een gek idee? Zeker en vast, maar wel heel leuk om te maken. En het resultaat is zowel koddig als verslavend 🙂
Het avontuur om “cake op een stokje” te maken begon bij het bijeenzoeken van recepten en ingrediënten. Als extra uitdaging wilde ik alles vegan klaarmaken. Ondanks alle opzoekwerk zijn er versieringen waar ik niet 100% zeker van ben of ze vegan zijn. (tips altijd welkom)
Bij het maken van cake pops heb je vooral tijd en geduld nodig! Het is niet een cake bakken en een uurtje of 2 later klaar zijn. De cake pops hebben ons ongeveer 2 dagen in de ban gehouden. Vooral het wachten tussen de verschillende stappen vergt tijd. Zeker een aandachtspunt als je nog snel-snel iets wil maken voor een feestje!
De decoratie kan van supersimpel, tot een echte uitdaging. Het is vooral moeilijk om ze niet meteen op te eten!
Maar, al dat wachten loont wanneer ze eindelijk klaar zijn!
Ingrediënten
Cake
- 200gr zelfrijzende bloem (of bloem + rijsmiddel)
- 240gr appelmoes (2 appelen)
- 150gr boter
- 200gr suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 3 eetlepels vanillesuiker
Botercreme
- 5 tbls of 75gr sojaboter
- 2 eetlepels sojamelk
- 350gr gezeefde poedersuiker
- 1 eetlepel vanilleextract
Versiering
- Pure smeltchocolade
- De Ruijter chocolade vlokken
- Chocolade hagel
- Dr. Oetker Chocoladestiften
- Dr. Oetker Schrijfstiften
- Vahine Multi-Deco
- Satestokjes
Bereiding
Cake
- Maak de appelmoes door een appel in stukjes te snijden en deze met wat suiker in de microgolf oven te plaatsen. Na een paar minuten zou je de appel moeten kunnen roeren tot een fijne moes.
- Smelt de boter in de microgolf of op het vuur in een pannetje.
- Meng de boter, suiker, vanillesuiker en appelmoes in een kom.
- Als deze goed onder elkaar geroerd zijn kan je er beetje bij beetje de bloem aan toevoegen.
- Zodra je een mooi mengsel hebt waar alles goed gemixed is stort je het mengsel in een ovenvaste schotel of silicone vorm die met een beetje boter hebt ingevet.
- Dit kan gedurende 1u op 180°c in een voorverwarmde oven.
- Als de cake klaar is laat je deze volledig afkoelen.
Botercreme
- Neem de boter op kamertemperatuur en mengen deze tot ze zacht wordt. Het beste doe je dit met een mengmachine maar manueel kan het ook.
- Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix tot een mooie crème.
- Als laatste mix je de sojamelk en het vanilleextract onder de mix.
Cake Pops
Na de eerste voorbereidingen is het nu tijd om de cake pops balletjes te maken. Hiervoor moet de cake volledig afgekoeld zijn.
- Verkruimel de cake volledig tot er geen brokken meer inzitten.
- Mix de cakekruimels met de botercreme tot je 1 massa krijgt.
- Nu kan je balletjes van ongeveer 4cm diameter maken. Deze moeten redelijk vast zijn. Als je erop drukt mogen de balletjes niet uit elkaar vallen.
- Maak in elk balletje een gaatje met een satestokje.
- Zet de balletjes nu enkele uren in de ijskast zodat deze kunnen opstijven.
VERSIERING
Als de balletjes klaar zijn is het tijd voor de versiering.
- Smelt de chocolade in een pannetje. Let op dat je de chocolade niet laat aanbranden, ga niet te ver weg, goed roeren en het vuur niet te hard zetten.
- Dop een stukje van de satestok in de chocolade en steek deze in een balletje. De chocolade werkt als een soort kleefstof tussen beide. Doe dit voor alle balletjes en laat de chocolade terug hard worden.
- Als de cake pops mooi op de stokjes vast zitten is het tijd om ze van een chocolade jasje te voorzien. Hou de balletjes voor maximum de helft in de chocolade en draai ze dan rond totdat de balletjes overal bedekt zijn met chocolade. Schud er eventueel wat overtollige chocolade af.
- Versieren kan je direct als de chocolade nog warm is. Dop ze in wat nootjes, chocolade hagel of vlokken. Je kan ook de stiften gebruiken om er op te schrijven of tekenen. Laat je fantasie de vrije loop en verras jezelf!
Inspiratie
- http://www.veganhousewives.com/the-cutest-little-vegan-cake-pops/
- http://www.cupcakesenmuffins.nl/cupcakefun/cakepops/
- http://www.koekjeshoek.be/2011/02/cake-pops-recept-how-to.html
- http://www.marthastewart.com/341302/vanilla-frosting#
- http://www.suikerfee.be/cake/